Upisivanje sadržaja... Upisivanje sadržaja ovisi o brzini Vašeg interneta!

Brzi kontakt telefon: 021/ 458-800
Košarica - 0kn
Istezanje potpornih struktura – prevencija i terapija

Degenerativna stanja kralježnice i zglobova posljedica su učinka gravitacijske sile našeg planeta na na vertikalizirano tijelo u prostoru. Inverzija tijela u prostoru znatno umanjuje pogubne učinke gravitacije. Inverzijom se gravitacijska sila pretvara u isteznu, koja je izravno proporcionalna težini ovješenog tijela. Takav položaj se odražava na sve sustave ljudskog tijela, ali učinak na krvni optok, kralježnicu i zglobove izrazito je pozitivan. Švedski inverzijski stol suvremeno je i originalno rješenje vrlo starog načina liječenja kralježnice, koji datira još iz doba Hipokrata.

Istezati se mogu samo elastične strukture kao što su mišići, vezivno tkivo, koža kao organ, ligamenti i tetive. Kosti i unutarnji organi se ne mogu istezati ali pri postavljanju tijela u inverzijski položaj u odnosu na gravitaciju (glava dolje – noge gore) radi promjene odnosa u krvnom optoku, možemo očekivati određene učinke i na tim strukturama.

U prirodi se može zapaziti da jeistezanje protezanje često viđena forma ponašanja kod životinja. Gotovo da i nema životinjske vrste kod koje nećemo susresti protezanje pojedinih dijelova tijela. I u djetinjstvu se zapaža sklonost djece da obrću tijelo u odnosu na gravitacijsku silu, što je neobično važno za rast i pravilnu statiku kralježnice i zglobova. Istezanjem održavamo elastičnost mišićnog i vezivnog tkiva a postižemo i masažu krvnih žila. Na taj način se prevenira ateroskleroza i sve njene negativne posljedice po zdravlje.

Naravno da u starijoj dobi nije uputno ovjesiti se o granu nekog drveta kako bismo postigli dobre učinke na zglobove, kralježnicu, krvni i limfni optok. No, možemo se protegnuti u krevetu nakon buđenja, postupno nogu po nogu, ruku po ruku, svaki zglob za sebe. I tijekom radnog dana bi bilo poželjno svaki sat vremena ustati i izdignuti se na vrhove prstiju i protegnuti par puta što više možemo. Ovo protezanje se može učiniti zabavnim uz pomoć elastičnih vrpca i traka, lopti. Može se upražnjavati i pod vodom što se naročito preporuča bolesnim osobama.

Istezanje koje se odvija učešćem vlastite volje i u ležećem ili stojećem stavu u odnosu prema gravitacijskoj sili ima blagotvorno djelovanje ali nedovoljno da bi bilo terapijsko. Terapijsko učinak istezanja postiže se agresivnijim, što ne znači nekontroliranim, istezanjem koje je dostatno za razmicanje zglobnih pukotina velikih zglobova i međukralježničnih prostora. Terapijsko istezanje ovog tipa može se postići uz pomoć sprava koje se koriste u ležećem položaju no daleko je bolje terapijsko istezanje postignuto postupnim obrtanjem ravni ležećeg tijela na minus -15 ili -30 stupnjeva. Takva sprava je švedski inverzijski stol Mastercare.
Djecu treba pustiti ili im omogućiti da u periodu rasta mogu klatiti s glavom nadolje, srednja generacija bi trebala na radnom mjestu ili doma koristiti inverzijske sprave a seniorima se preporuča svakodnevno, jutarnje i večernje, istezanje u ležećem položaju i aquarobic vježbe.

Nokti – semafor zdravlja

Tijelo buduće majke u trudnoći prolazi kroz niz promjena. Samo neke od njih su jasno vidljive golim okom. Anatomske i fiziološke promjene u organizmu buduće majke omogućuju plodu, budućem djetetu, nužne uvjete za njegov rast i razvoj. Kvalitetna prehrana tijekom trudnoće važna je kako za majku tako i za njezino buduće dijete. U organizam treba unositi dovoljno tekućine, osobito vode.
Pospanost u početku trudnoće normalna je pojava, nestaje nakon trećeg mjeseca trudnoće, a uzrok su joj hormonske promjene u organizmu. Iskoristite stoga svaku mogućnost koja vam se pruži da se odmorite i naspavate. Iako je pospanost u ranoj trudnoći češća, nije rijetka ni nesanica. Položaj u kojem spavate prilagodite veličini svoga trbuha. U početku je to položaj koji vam i inače najviše odgovara. Kasnije spavajte na lijevome boku jer će vam trbuh onemogućavati spavanje potrbuške, a dugotrajno pak ležanje na leđima, zbog pritiska maternice na donju šuplju venu koja vodi krv iz donjih dijelova tijela prema srcu, može izazvati osjećaj nesvjestice.
Odmor, uravnotežena prehrana, izbjegavanje cigareta i alkohola povoljno utječu na kožu trudnice. Za njegu lica i tijela preporučuju se proizvodi koji ne izazivaju alergije. Savjetuje se mazanje trbuha, bedara i dojki hranjivim kremama, kako bi se sačuvala gipkost kože.
Kreme ne mogu spriječiti nastanak strija, ali one se i ne javljaju samo zbog povećane tjelesne težine nego i zbog smanjene gipkosti kože, što može biti posljedica nasljeđa.
Odjeća u trudnoći treba biti udobna i ne smije stezati. Preporučuje se i nošenje pamučnog donjeg rublja, kako bi izbjegli alergije i gljivične bolesti. Trudnice ne bi trebale nositi rublje izrađeno od sintetičkih materijala, jer su one ionako sklonije gljivičnim infekcijama.
U trudnoći je ravnoteža tijela poremećena, te se trudnice često spotiču i padaju. Stoga ne trčite za tramvajem ili autobusom, pripazite da se ne poskliznete i ne spotaknete hodajući po stepenicama.
Znači poštujte pravilo – ne žurite dok hodate. U trudnoći se ne preporučuje nošenje obuće s visokim potpeticama koja otežava održavanje ravnoteže, ali ni nošenje čizama jer stezanjem listova noge i stopala otječu.

Ako ginekolog nije odredio strogo mirovanje poželjna je tjelovježba. Svakodnevno učinite nekoliko jednostavnih vježbi, to će pospješiti cirkulaciju, održati gipkost tijela,beba te pomoći da se olakšaju mogući bolovi u leđima. Opis vježbi i upute za njihovo pravilno izvođenje mogu se naći u priručnicima o trudnoći, u većini knjižara. Održavaju se i tečajevi pod stručnim vodstvom na kojima ćete naučiti vježbe prilagođene trudnicama i njihovoj gestacijskoj dobi.
Spremate li se na put, pogotovo duži, svakako je nužno nekoliko dana prije obaviti pregled kako bi ginekolog utvrdio da li se trudnici uopće savjetuje putovanje. Putuje li se automobilom, vozač mora polagano voziti i tijekom putovanja svakih dva sata praviti pauze na odmorištima kako bi trudnica mogla malo prošetati. Za vrijeme puta se preporučuje, pogotovo u ljetnim mjesecima, piti dosta tekućine. Najbolji način putovanja u trudnoći, posebno ako je riječ o velikoj udaljenosti, svakako je zrakoplovom. Pred kraj trudnoće (nakon 8. mjeseca) zrakoplovne tvrtke traže pismeno dopuštenje liječnika za takav način prijevoza, kako bi se izbjegla mogućnost porođaja u zrakoplovu. PutovanjeNokti imaju važnu ulogu u prepoznavanju našeg zdravstvenog stanja.

Oni su vanjski pokazatelj našeg unutarnjeg stanja. Naravno, za preciznu i točnu dijagnozu ipak trebamo doktora. Ovaj je članak namijenjen prvenstveno informiranju, pa ga ne koristite u svrhu samodijagnoze.
Osnovna namjena noktiju je zaštita živaca na vrhovima prstiju ruku i nogu od oštećenja ili ozljeda. Nokti su dio kože koji ne sadrži krv, a sastavljeni su od proteina zvanog keratin. Nokte promatramo kroz boju, oblik i teksturu.

Boja noktiju
Zdrava boja noktiju je svijetlo ružičasta. Žuta boja noktiju je mogući znak bolesti disanja ili jetre. Zelenkasta boja noktiju može biti znak infekcije u korijenu nokta ili u organizmu općenito. Bezbojni nokti ukazuju na dijabetes, stres, alergije i jednostavnije bolesti. Plavkasti nokti ili plavkasti korijen nokta upozorava na bolesti pluća (npr. astma). Tamno-plava crta preko nokta može ukazivati na rak kože, a tanke crne crte ukazuju na probleme sa srcem. Crvenkasto-smeđe točkice ukazuju na manjak folne kiseline i vitamina C ili proteina. Bijele crte signaliziraju visoku temperaturu, bolesti jetre ili srca, probleme s bubrezima, nedostatak željeza ili cinka u prehrani. Povremeno, nekoliko bijelih točkica na noktima može uzrokovati alergijska reakcija na proizvod korišten na noktu, kao što je lak za nokte, ojačivač noktiju, ili uklanjivač laka za nokte.

Oblik noktiju:
Oblik nokta varira, a također oblik nasljeđujemo noktiju od roditelja.
Moguće probleme s disanjem ili sa srcem prikazat će uvijanje noktiju prema jagodici prsta. Nokti uzdignu pri korijenu također mogu biti uzrokovani problemom s disanjem. Kvadratni, široki nokti govore o poremećaju hormona u organizmu. Nedostatak vitamina B12 uzrokuje ravne, tanke nokte.

Tekstura noktiju:
Tekstura noktiju nam također može ukazati na neke vrlo važne promjene u našem zdravlju. Na primjer, okomiti valovi na površini nokta pokazuju manjak željeza, slabu absorpciju vitamina i nutrijenata. Izbočenja na noktu pokazuju znakove artritisa ili razvijanja artritisa. Vodoravni valovi na površini nokta ukazuju na fizički ili psihički stres.

Zaključimo kako prehrana ima važnu ulogu u održavanju zdravlja pojedinca. Nokti su sačinjeni od proteina, zato nas upozoravaju promjenom svog izgleda. Promjene shvatite ozbiljno i posjetite svog liječnika.om je udobno, trudnica tijekom puta može prošetati.
Sa sobom na put obavezno treba ponijeti svu dokumentaciju o trudnoći (trudničku knjižicu ili drugi dokument iz kojeg je vidljiv dosadašnji tijek trudnoće), kao i dokument u kojem je navedena krvna grupa i Rh-faktor.
Tijekom odmora na moru, u ljetnim mjesecima, preporučuje se boravak u hladovini. I tada se treba zaštiti kremama sa zaštitnim faktorom (koje se kupuju u ljekarnama), te imati sunčane naočale i kakvo pokrivalo za glavu. Ako ginekolog nije drugačije odredio, plivanje se preporučuje kao dobra vježba za trudnicu, kao i šetnje, pogotovo predvečer kad popusti vrućina.
Ako se pojave bilo kakve smetnje tijekom boravka na odmoru (povišena temperatura, kontrakcije, krvarenja) obavezan je pregled kod najbližeg ginekologa.
O svemu što vas zanima, a povezano je s vašom trudnoćom, razgovarajte s ginekologom kod kojeg se redovito kontrolirate.

Paperje

Pojam topline, osim primarnog značenja – zadržavanje i reguliranje potrebne temperature tijela, susrećemo i u kontekstu “roditeljska toplina”, “topli međuljudski odnos”, “topla osoba” itd. No, pojam topline uvijek predstavlja osjećaj ugode, sigurnosti, zadovoljstva, zajedništva, opstanka i života. Kako su naša fizička i psihička sfera uzajamno i neraskidivo povezane, utjecaj topline na naše tijelo automatski proizvodi određene psihičke te emocionalne doživljaje.
Ljudsko tijelo ima izuzetan kapacitet reguliranja temperature negdje između 36°- 37° C u uvjetima ambijentalne temperature između cca 20°- 54° C. Ove su izvedene pretpostavke za golo tijelo i suhi zrak.
Toplina koja nastaje funkcioniranjem tijela otpušta se preko kože, znojenjem, disanjem i zračenjem bioenergije. U procesu termoregulacije koji služiodržavanju temperature tijela koja je optimalna za rad svih struktura tijela, učestvuje niz organa. Dovođenje suvišne topline izvana, u područje mikroklime, stavlja pred organizam povećane napore termoregulacije. To nije poželjno. Iz tog razloga je važno omogućiti tijelu mikroklimu koja se ne mijenja.

Oscilacije u mikroklimi imaju neželjene učinke: uznemirenost, nesanicu, često mokrenje … Najčešći primjer je preveliko utopljavanje dojenčadi, što rezultira uznemirenošću i plačem djeteta kojem se često ne nalazi uzroka. Suvremena ergonomska rješenja idu za tim da sve ono što dolazi u neposrednom dodiru s ljudskom kožom, ima takova svojstva da ne dozvoljava pregrijavanje ili hlađenje. Popluni i odjeća suvremenog čovjeka kao i podloge na kojima leži, danas su u službi pomoći termoregulaciji organizma.

Stručnjaci NASA-e su vrlo rano otkrili da je uzrok nesanice astronauta oscilacija temperature mikroklime kao posljedica astronautskog odijela. Zato su razvili takozvanu Outlast tehnologiju od koje su načinjena astronautska odijela. Kombinirali su najbolji prirodni grijač tijela, paperje sibirske guske s termocelulama načinjenim od prirodnog netoksičnog voska u svrhu skladištenja viška toplotne energije iz mikroklime. Kompozicija astronautskog odijela je komercijalizirana kroz poplune TempraKON i odjeću za osobe koje žive i rade u hladnim područjima.

PAPERJE – najbolji prirodni grijač tijela
Paperje je mekan sloj pahuljica koji se nalazi ispod perja, tik uz kožu ptica. Vrlo mlade ptice imaju samo paperje. Paperje je fini termalni izolator koji štiti ptice od hladnoće. Radi svoje geometrijske strukture paperje je najbolji prirodni grijač tijela i radi svog svojstva se često koristi u proizvodnji odjevnih predmeta, posteljine, jastuka i vreća za spavanje. Paperje i perje imaju izolacijske karakteristike najvišeg kvaliteta. Koristi se za izradu lagane, ali veoma tople posteljine (jastuka, pokrivača).

Nanotehnologija u službi zdravlja

Nano čestice su umanjene čestice nekog elementa koje su zadržale sva svojstva tog elementa ali i poprimile neka posebna svojstva koja su postala u zadnje vrijeme predmet intenzivnog znanstvenog proučavanja. Jedno od tih posebnih svojstava je i selektivno uništavanje određenih vrsta bakterija, virusa i gljivica na način blokiranja staničnog disanja. Učinak nano čestica zlata na karcinomske stanice otvara novo poglavlje pristupu liječenja malignih bolesti. Nano čestice pojedinih elemenata, prvenstveno bakra, srebra i zlata, počele su se primjenjivati gotovo u svim aspektima proizvodnje, tako da je nanotehnologija trenutno vodeća primjenjena znanost u svijetu. Nove tehnologije iznalaze način ugradnje nano čestica u pojedine materijala čime se poboljšavaju njihova svojstva i kvaliteta. Nama su zanimljivi tekstilni nano materijali jer imaju svojstvo antibiotika bez loših postraničnih učinaka, a k tomu, nano čestice zrače far-infrared zrake cijeljenja i povećavaju količinu aniona u tijelu što pogoduje zdravlju.

Od takovih materijala se može raditi odjeća s terapijskim svojstvima, ortoze s terapijskim učinkom….
Premda nanotehnologiju smatramo modernom znanošću, ona ima svoju dugu povijest: glazura kojom se presvlačilo keramičko posuđe za kuhanje u biti je nanobakar i nanosrebro, a u tim posudama je hrana ostajala duže svježa. Brodsko drvo se štitilo od gljivica i brzog propadanja premazivanjem posebnom bakrenom emulzijom. Još bi se moglo puno toga nabrojiti. Nanotehnologija je osuvremenjen pristup nekim drevnim metodama obrade pojedinih materijala.
Stara i zaboravljena priča na novi i drugačiji način. Kakogod, nanotehnologijom se definitivno otvara ubrzano silan znanstveni prostor, posebice u medicini. Apollonia prati sve što se događa na ovom polju a tiče se ljudskog zdravlja. Nano Bakar terapijske čarape za neugodan zadah i gljivična oboljenja nogu, imali smo prvi u Europi. Jedini nudimo ortoze od nanomaterijala. Možete očekivati još niz nano proizvoda. Naravno, ne zaboravljamo na oprez i kritičan stav.

JADE – nebeski kamen

Osobine:
Klasa: poludragi kamen.
Porijeklo imena: dolazi u dva oblika JADEIT i NEPHRIT. Jadeit  je bio poznat ranim indijanskim plemenima Centralne Amerike / Nephrit su prvi koristili Kinezi.
Boja: bijela, zelena, narandžasta, lila
Sastav: kristali natrium aluminium silikata (jadeit), Kalcium magnesium aluminium silikat (nephrit).
Čvrstoća:  6.5 -7
Specifična težina: od 2.9 – 3.36
Geografsko porijeklo: Kina, Korea, New Zeland, Burma, Sibir, Yukon

Kratka povijest
Podaci o njegovoj uporabi u ritualne svrhe u Kini sežu unatrag 9.000 godina. Kinezi ga zovu NEBESKI KAMEN i povezuju ga s očuvanjem ljudskog zdravlja. Zanimljivo je da udaljene civilizacije imaju isti stav prema učincima ovog poludragog kamena na zdravlje.
Institucionalna medicina, isključivši tradicionalne medicine iz svoje edukacije, ostaje bez dragocjenih mogućnosti. Suvremena biofizička medicina, konkretnije energijska medicina  dokazuje da su shvaćanja o ljekovitosti kristala znanstveno potpuno utemeljena. Kristali su jedine tvari koje nikada ne stare i koje nisu milijunima godina pretrpjele nikakve promjene.
Njihova geometrijska struktura omogućuje pohranu energije i emisiju iste.

Učinci Jade :
Prirodni Jade emitira zrake iste valne duljine kakvu emitira ljudska stanica. Kada se zagrijava , tada emitira elektromagnetne zrake  veće valne duljine, tkz. FAR INFRARED ZRAKE koje prodiru u ljudsko tijelo u dubinu do 15cm.
To dovodi do rezonantnog učinka kojim se poboljšava krvni optok, lako alkaliziraju tkiva i otplavljuju toksini nastali metabolizmom. Slikovito rečeno, Jade energizira stanicu, dajući joj veću životnu snagu. Jer ENERGIJA JE ZDRAVLJE. Pad energije znači put u bolest.
Nadoknada energije znači povratak zdravlju. To je osnova medicine budućnosti – energijske medicine.
Jade pomaže u kupiranju stressa, oporavku struktura načetih bolešću, otklanja nesanicu, uravnotežuje protok impulsa kroz nervni sustav.
Potičući čiščenje organizma od otpadnih tvari, pozitivno utjeće na diabetes, autoimune bolesti, tjeskobu i depresiju. Osim FIR zraka, Jade emitira i negativne IONE koji prevaliraju u zdravom tijelu.

Terapija magnetima

Terapija magnetima – znanstvena neupitnost
Liječenje magnetima prisutno je tisućljećima i u tradicionalnim medicinama i u liječničkim krugovima. Kleopatra je svoju ljepotu i zdravlje tumačila učinkom velikog grumena hematita koji je nosila na čelu. Suvremena biofizička medicina znanstveno je dokazala da magnetno polje određene jačine utječe na brže cijeljenje, jačanje imunološkog sustava i blokadu boli. Pri tom nema neželjenih nuspojava.

Povijest liječenja magnetima
Prvo moram nešto priznati: prije no što sam dotaknula i počela upoznavati čudesan svijet biofizičke medicine, nisam nikada niti pomislila da magneti mogu imati bilo kakav učinak na ljudsko zdravlje. Na fakultetu nismo dobili edukaciju a ne dobivaju je ni današnje generacije, koja bi objašnjavala ili bar informirala o znanstveno utemeljenim i ispitanim činjenicama magneta, pulzirajućih magnetnih polja, bestežinskog stanja…. To polje znanosti otvarala sam sama, poglavlje po poglavlje, koristeći izvore svemirske medicine. Aristotel spominje terapijski učinak magneta. U 1. st. prije Krista koriste se za terapiju melankonije i depresije. Galen ih koristi za terapiju crijevnih poremećaja. Liječnik i filozof Marcel ih koristi u 4. st. za liječenje glavobolje. Aetius, 5. st. ih aplicira na kožu za liječenje gihta i tegoba reumatoidnog artritisa. Stari arapski liječnici ih rabe kod bolnih zglobova i konvulzija. Avicena u 11. st. liječi stavljanjem na kožu i pravljenjem napitaka. Paracelsus je bio fasciniran učincima magneta na epilepsiju, cijeljenje rana, histeriju, bolesti jetre i limfnog optoka. Postoji kontinuitet terapijske primjene magneta sve do danas. Od kud onda ta distanca današnje institucionalne medicine? O magnetoterapiji su pisali i zagovarali je upravo liječnici: Laenec, Trousseau i Charcot su 1780. god. objavili “Osvrt na upotrebu magneta kod poremećaja u osjećajnoj sferi i kod histerije” te “Zabilješke o magnetima”.

1976. god. Dr. Nakagawa, japanski reumatolog je objavio studiju o observaviji 11.000 slučajeva. Pročitavši je, postala sam potpuno sigurna da se otvara staro poglavlje medicine na novi način.

O magnetima
Magnet je nešto što ima prirodno svojstvo da privlači predmete od željeza i nekih drugih metala. Naziv potječe od imena stijene magnetita a taj naziv potječe od mjesta u Maloj Aziji gdje su prvi put otkrivene. Stari Grci su vjerovali da se radi o božanskim stijenama a Thiles je bio uvjeren da se radi o živoj tvari koja se hrani željezom.

Magnetit je jedini prirodni magnet koji je korišten u terapijske svrhe. NJegov nedostatak je slab magnetizam i progresivno slabljenje svojstva. Za terapiju su se koristili oklopi koji su bili nezgrapni, teški i primjenjivi samo u bolnicama. Radi toga se vjerovatno zanimanje liječnika smanjilo i terapija magnetima se zaboravila. No, 20. stoljeće je ponovo vraća zahvaljujući progresu u tri podrućja:

– Minijaturizacija magneta je postala moguća zahvaljujući izumu legura.
– Mogućnost pojačanja jakosti magnetnog polja.
– Otkriću permanentnih magneta čije polje ne slabi vremenom.

Najvažnije je to što veličina magneta koji ima terapijski učinak ne mora biti veća od pastile.

Danas se terapijski magneti rade od minerala i metalnih sastojaka Zemljine kore. Mogu se aplicirati na više načina: u vidu flastera, nakita ili ušivanjem u ortoze i trake.

APOLLONIA raspolaže sa svim oblicima magnetoterapije.

Nema dvojbe da terapija magnetnim poljem ima svoje mjesto u liječenju mnogih tegoba. Magnetno polje koje je postavljeno prema krvnimi žilama u pravi položaj, dovodi do bržeg gibanja staničnih elemenata krvi, do povećanja kinetičke energije i boljeg metaboličkog procesa. Osim toga, blokira bolne impulse.

Magnetni nakit jest vid magnetoterapije ma koliko to nekima zvučalo čudno i neubjedivo.

Snaga magnetnog polja je oko 1200 Gaussa, to je polje koje smiruje napetost, potiče dobro raspoloženje i osječaj snage i zdravlja. Za liječenje bolesti potrebno je jače magnetno polje.

Ukoliko želite više znati kontaktirajte nas i pitajte.

Pravilno držanje

Poduka za školarce, roditelje i nastavnike

Što je Skolioza?

Kralježnica je niska (girlanda) kralježaka koji slijede jedno drugoga po točno određenoj liniji koja podsjeća na slovo S. Ako dlanom prođete preko stražnjeg dijela vrata i križa, osjetit ćete da je kralježnica blago ugnuta. U prsnom dijelu je pak lagano izbočena. U odnosu na lijevu i desnu stranu tijela kralježnica je prava i čini zapravo osovinu cijelog tijela. Skolioza ne označava bolest nego je to opisni termin za iskrivljenje kralježnice na lijevu ili desnu stranu na način da više nije u središnjoj liniji.

Ako se kralježnica iskrivljuje prema lijevoj strani, tu skoliozu zovemo lijevostranom. Analogno tomu je desnostrana skolioza. Kada se kralježnica jako iskrivi, počinje vuči rebra, narušava simetriju kukova i ramena. Do spuštanja ramena i lopatice dolazi na suprotnoj strani od skolioze, dok je spuštanje kuka na istoj strani na kojoj je skolioza. Iz rečenog se da zaključiti da jače iskrivljenje kralježnice u smislu skolioze narušava sveukupnu statiku tijela, što postaje vidljivo u neprirodnom držanju tijela. Skolioza se može pojaviti u ranom djetinjstvu, ali i u tinejdžerskoj dobi. Uzroci skolioze mogu biti razni, no mi se ovdje bavimo s takozvanom idiopatskom skoliozom kod koje uzrok ostaje nepoznat. U nekim obiteljima se javlja češće, a djevojčice su izloženije od dječaka. U novije vrijeme jedan veliki postotak idopatskih skolioza se dovodi u svezu sa svakodnevnim neprimjerenim opterećenjem kralješnice u razvoju bilo teretom većim od dozvoljenog ili pak dugotrajnim sjedenjem na neergonomskim sjedalicama.

Kako uočiti pojavu skolioze kod svoga djeteta?
Pogledajte liniju kralježnice vašeg djeteta koje stoji u stavu mirno. Lagano prstima slijedite tu liniju da vidite teče li sredinom leđa ili se u nekom djelu linija iskrivljuje ulijevo ili desno. Potom pogledajte jesu li ramena na istoj visini ili je jedno spušteno. U školi bi to trebao uočiti nastavnik tjelovježbe i u tom smislu bi se morao educirati. U tu edukaciju bi trebalo obvezno uključiti i školsku djecu jer je to najbolji put prema samozaštiti zdravlja jer se na taj način djeca uče aktivno odnositi i prema vlastitom zdravlju.

Uzrokuje li skolioza probleme?
Najveći broj skolioza je manjeg stupnja i ne stvaraju veće tegobe. Bol u leđima poslije fizičkog opterećenja je najčešći simptom. Kod jako izraženih skolioza mogu se javit jaki problemi s disanjem i sa srcem.

Kako se sklolioza liječi?

Kada se konstatira početna skolioza, potebno je redovno liječničko praćenje kako bi se na vrijeme uočila tendencija pogoršanja. Vježbe istezanja, plivanje, obvezno sjedenje s leđnom potporom, zdravi ležaj. Poduka djetetu kako treba nositi i podizati teret, u najvećem broju slučaja su dovoljni da poprave ili zaustave napredovanje skolioze.

Nekada je potrebno nositi ortopedske korektivne steznike (Ortoza) kako bi se spriječilo njezino napredovanje. Ti steznici neče ispraviti postojeću iskrivljenost nego će spriječiti njeno pogoršanje. Steznici se koriste kod iskrivljenja od 25-40 sti u 80% slučajeva zaustavljaju daljnje krivljenje kralješnice. Ima ih više vrsta a danas smo skloniji lakšem ortopedskom dizajnu. Izvrstan učinak na dječje skolioze imaju vježbe istezanja na način da se tijelo ovjesi za skočne zglobove ili koljena glavom na dolje. Djeca koja rastu u prirodnom okruženju i sami instinktivno provode ove vježbe igrajući se tako da ovješeni koljenima vise s grane. Bilo bi idealno kada bi školske sredine omogučile djeci s problemom skolioze da svakodnevno u školi provode ovaj tip vježbanja, što je moguće jer postoje sprave za to.

Kada je potreban kirurški zahvat?
Operacijska korekcija skolioze je zadnje što se poduzima i to samo onda ako ortopedski steznik nije zaustavio napredovanje skolioze ili to isto nije postignuto višemjesečnim svakodnevnim istezanjem.

Sistematski pregledi školske djece
trebaju biti ciljani sa obzirom na problem iskrivljenja kralježnice. Screening metoda treba biti isključivo fizikalni pregled, dok za izdvojenu populaciju koja ima problem obvezno treba izvršiti mjerenje stupnja skolioze. To je jedini način da se uoči eventualno pogoršanje. Problem je u tome što se mjerenje stupnja skolioze uobičajeno radi na RTG snimkama, dakle dijete se izlaže neželjenom zračenju. Apollonia nudi mjerenje zakrivljenosti kralježnice posebnom metodom vezanom na odgovarajući software. Tu nema zračenja i može se obraditi veliki broj djece u kratkom vremenu.

Ordinacije školske medicine ili škole nas mogu kontaktirati i mi ćemo rado obaviti mjerenje skolioze u rizičnoj skupini i to bez ikakvih naknada.

Svaka škola bi trebala raspolagati točnim brojem djece s narušenom statikom kralježnice kako bi poduzela svakodnevno liječenje te grupe u školi. Na taj način sva djeca bi imala isti tretman a društvo bi to neusporedivo manje koštalo.

Mi vam možemo pružiti potpunu potporu u pristupu ovom problemu.

Njega – male tajne lijepe kože

Svatko želi lijepu kožu. Evo nekoliko ideja i informacija koje će vam pomoći da imate sjajnu, zdravu kožu.

Vaša koža je najveći organ tijela, težine između dva i četiri kilograma.
Pokriva između jedan i dva kvadratna metra i potpuno se obnavlja svakih sedam do deset tjedana.
Vaša koža odražava stanje vašeg zdravlja, mekana je i glatka kada se dobro brinemo o njoj, ili suha i perutava kad je shvatimo zdravo za gotovo. Da biste imali lijepu, meku, mladoliku kožu, ugađajte joj.

Savjeti za njegu kože
– Pijte 2 litre vode dnevno
– Uživajte u prehrani punoj svježeg voća i povrća
– Pokušajte imati zdrav, odmarajući san
– Koristite sastojke visoke kvalitete, uključujući vitamin A i minerale, te Omega 3, esencijalne masne kiseline
– Provodite svakodnevni program njege kože
– Upoznajte svoj tip kože
– Redovito vježbajte
– Održavajte razine stresa na minimumu
– Ograničite unos kofeina i alkohola
– Izbjegavajte pretjerano izlaganje previsokim ili preniskim temperaturama

Svakodnevno
Muškarci i žene opazit će zamjetno poboljšanje na svojoj koži ukoliko svakodnevno posvete brigu oko svoje kože. Uz uobičajne kozmetičke preparate ponekad je dovoljno upotrijebiti gel masku ili masku sa magnetima da bi pomogli svojoj koži da zablista u svom punom sjaju. Ove maske imaju najbolji učinak u suradnji sa higijenskim navikama i pilingom kože. Čistite svoje lice i vrat, ujutro i navečer. Nakupljene mrtve stanice, ostaci znoja i make-upa pomiješani s nečistoćama iz atmosfere, začepljuju pore rezultirajući sivom i beživotnom kožom.

Infrared zrake

Toplina iz hladnog svemira

Što si IR zrake? Što je NANO TEHNOLOGIJA?

Svijetlost koju vidimo ljudskim okom  je samo mali dio onog što se zove ELEKTROMAGNETNI SPEKTAR- EMS.
Zračenja EMS se kategoriziraju prema valnim duljinama zraka. EMS uključuje sve tipove zraka, počev od kratkovalnih kakve su gama i X-zrake  do dugovalnih kakvi su radiovalovi ili zrake iz mikrovalne pećnice.
Kratkovalne zrake su jačeg energijskog naboja i štetne po ljudsko zdravlje. Dugovalno zračenje nije štetno po ljudsko zdravlje a unutar njega su i FIR zrake koje imaju blagotvoran učinak na zdravlje i to na više načina.
FIR zrake nisu vidljive ali ih možemo osjetiti kao toplinu na koži ako se okrenemo u hladnom dnu ka Suncu.
FIR zrake emitiraju mnogi prirodni materijali poput kristala, bambusovog ugljena, nekih keramičkih tvari pomješanih sa silicijum dioksidom i , posebno vrijedno spomena- nano partikle srebra i zlata. Nano čestice srebra i zlata emitirju FIR zrake koje imaju svojstvo baktericida i fungicida  u mnogo širem spektru nego penicillin. To svojstvo je iskorišteno u razvoju novih tehnologija koje se grupnim imenom zovu  NANO TEHNOLOGIJE.
APOLLONIA s ponosom ističe svoje članstvo u Nano Alliance  kao i nano proizvode koji bitno doprinose poboljšanju ili zaštiti zdravlja.
U ovom katalogu naići ćete na niz proizvoda na bazi nanotehnologije kao što su nano ortoze, ali u budućnosti ponudit ćemo vam još atraktivnije i zanimljivije proizvode.

Sjedenje – najstresniji položaj za kralježnicu

Bol u leđima je danas isto toliko tajanstvena koliko je bila i prije nekoliko desetljeća. Unatoč izvanrednim testovima i procedurama, moderni doktori koji su se specijalizirali za probleme sa leđima priznaju da u skoro 80% slučajeva problemi nemaju izvor u fiziologiji osobe.

U stvari, mnogi ljudi koji ne osjećaju bol u leđima imaju oštećene ili izmaknute diskove kralješnice što se može vidjeti na njihovim rendgenskim snimkama.

Također, unatoč svemu što danas znamo o bolovima u leđima, 90% nas će u jednom dobu života imati problem ili bolove u leđima koji će ga učiniti privremeno nesposobnim za rad.

Teško je predvidjeti tko će (ili neće) u neko doba svojeg života imati bolove u leđima. Snaga, fizička spremnost i rendgenske snimke leđa nisu dobri pokazatelji.

Jedna od većih studija pokazala je da su jedini pravi pokazatelji: a. da li je osoba već ranije imala bolove ili neke drugeprobleme sa leđima i b. da li je osoba aktivni pušač.

Poslovi koji od pojedinaca zahtijevaju često podizanje teških predmeta imaju visoki faktor rizika kao i poslovi koji zahtijevaju dugotrajno stajanje ili sjedenje. Ljudi koji provode većinu vremena sjedeći su pod većim rizikom razvoja problema sa leđima.

Dva najveća problema su: a. uspravno sjedenje i b. sjedenje bez mijenjanja pozicije sjedenja.

Uspravno sjedenje pod kutem od 90 stupnjeva u odnosu na kukove iz perspektive međukralješnih diksova je nezdravo sjedenje.

Zbog niza razloga diskovi na taj način bivaju jače opterećeni nego tijekom stajanja.

Iako kukovi tijekom naslonjenog sjedenja nisu u ravnom položaju takav način sjedenja omogućava bolju raspodjelu težine na sledalicu i sam naslon stolice.

Kad naslon stolice drži više težine diskovi u donjem dijelu leđa manje su opterećeni pa je i rizik oštećenja manji.

Naslonjeno sjedenje također opušta mišiće leđa. Osobe koje većinu radnog vremena provode sjedeći trebali bi provesti dio vremena krečući se jer na taj način relaksiraju mišiće te stežu i opuštaju diskove između kralješaka što dodatno povećava filtraciju tekućina unutar međukralješnih diskova.

Diskovi postaju opušteniji i na duge staze zdraviji. Kod odabira stolice važno je pripaziti da ona prati mjenjanje pozicije korisnika.

Kod podešavanja stolice najvažnije je da se može podešavati visina sjedalice stolice. Prilikom sjedenja noge korisnika stolice moraju biti u mogućnosti dodirivati pod cijelom površinom stopala. drugi dio na koji je važno obratiti pažnju je dubina od početka sjedalice do naslona – korisnik bi trebao biti nalsoniti se na naslon bez dodatnog pritiska na koljena.

Pravilno podešavanje stolice i sjedenje u stolici u mnogome ovise o ostatku radnog prostora. Točnije, naprezanje očiju može utjecati na položaj sjedenja naročito ako su alati koji se koriste tijekom rada udaljeni, nisko ili previsoko postavljeni.

Položaj ruku također može utjecati na položaj sjedenja naročito na položaj gornjeg dijela leđa i vrata.

Neugodni položaj gornjeg dijela leđa i vrata najčešće su povezani sa krivo postavljenim kutem gledanja npr. monitor je postavljen iznad visine očiju.

Osobe s postojećim, kroničnim bolovima u leđima sva gornja pravila moraju gledati kao opcionalna jer je svaki slučaj bolova uleđima drugačiji.

Pravila za prevenciju bolova u leđima ili terapiju slučajeva sa bolovima u leđima mogu biti potpuno nepravilne za individualne slučajeve teških bolova u leđima.

Prije prihvaćanja bilo kojeg savjeta uvijek vjerujte “savjetu” vašeg tijela tj. neugodnom osjećaju prilikom sjedenja.

Verzija za mobitel: Uključeno
 • UVJETI PRODAJE
  Ovi uvjeti prodaje definiraju postupak naručivanja, plaćanja, isporuke i povrata odnosno reklamacije robe ponuđene na našim internet stranicama. Isporučitelj (Prodavatelj) proizvoda ponuđenih u web dućanu Apollonia&Assista (u daljnjem tekstu «robe») je Assista d.o.o., Velebitska 110, 21000 Split, a Kupac robe je posjetitelj internet kataloga koji odabere barem jedan proizvod, popuni elektronski formular narudžbe i pošalje ga Prodavatelju

  NARUČIVANJE
  Roba se naručuje elektronskim obrascem i telefonskim putem. Kupac mora ispuniti Profil s osnovnim podacima za naplatu i dostavu željenih proizvoda te će elektronskom poštom biti obaviješten o izvršenoj narudžbi.
  Po odabiru proizvoda možete kliknuti na njegove detalje i saznate sve o njemu te ga bolje pogledati, a želite li ga kupiti, samo kliknete na košaricu i on će se odmah naći u njoj. U košarici možete birati količine, kao i odustati od kupnje. U svakom trenutku vaša vam je košarica vidljiva i dostupna te možete mirno nastaviti pregledavati naš izlog. Po završetku shoppinga, vratite se na košaricu i odaberite završi narudžbu. Obavijest o uspješno izvršenoj kupnji stiže vam na e-mail adresu.

  PLAĆANJE
  Plaćanje kreditnim karticama
  American Express, Visa, MasterCard, Diners i Maestro
  American Express i Diners karticama može se ostvariti plaćanje na rate, koje odabirete prilikom naplate.
  Za sigurnost plaćanja i Vaših podataka brine se Corvus Processing Systems. Plaćanje i autorizacija kreditnim karticama odvija se online u stvarnom vremenu. Posebnim sigurnosnim protokolima sustava zaštićeni su svi podaci svih sudionika u procesu kupnje preko interneta.

  POŠTARINA I OTPREMA
  Dostavu svih paketa web dućan šalje brzo i sigurno Express dostavom.
  Dostava vašeg paketa stiže u roku od 3 do 5 radnih dana, bilo gdje u Hrvatskoj, osim na otocima. Isporuka na otoke obavlja se jednom tjedno.
  Dostava se naplaćuje.
  Prilikom preuzimanja robe dužni ste provjeriti eventualna oštećenja i odmah ih reklamirati kurirskom djelatniku koji je robu dostavio, odnosno odbiti preuzeti pošiljku na kojoj su vidljiva vanjska oštećenja.
  Roba je osigurana od gubitka u dostavi, a ako ni nakon 7 dana od predaje narudžbe ne dobijete nikakvu obavijest ili isporuku vašeg paketa, dužni ste nas obavijestiti što prije, kako bismo mogli poduzeti radnje da se vaša pošiljka nađe ili vam se pošalje zamjenska. Ukoliko ne preuzmete pošiljku u roku od 7 dana, pošiljka se vraća Prodavatelju.

  POVRAT / REKLAMACIJE
  Kupac ima pravo na povrat robe u sljedećim slučajevima:
  – isporuka robe koja nije naručena
  – isporuka robe koja ima grešku ili oštećenja koja nisu nastala u transportu
  Assista d.o.o. će odobriti povrat robe nakon prijema opravdane reklamacije telefonski ili pismeno, koje zaprimi 15 dana od primitka robe, s instrukcijama za povrat robe. Reklamirana roba do potpunog plaćanja ostaje vaše vlasništvo.

 • Izjava o privatnosti

  Assista d.o.o. prepoznaje važnost zaštite osobnih podataka te čuva privatnost posjetitelja svojih stranica.
  Sve informacije koje posjetitelj pošalje ili su automatski zabilježene koriste se isključivo u skladu s ovom izjavom odnosno Zakonom o zaštiti osobnih podataka i Zakonom o elektroničkim komunikacijama.

  Osobne podatke koje ste dobrovoljno unijeli (ime i prezime, adresa elektroničke pošte, kontakt broj telefona) u okviru naše internet stranice prikupljamo i obrađujemo isključivo u svrhu u koju su nam podaci dostavljeni. Primjerice za prodaju vozne karte, odgovora na postavljene upite, pružanje dodatnih informacija i ponuda. Vaše osobne podatke Assista d.o.o. koristi isključivo za vlastite potrebe te ih ne prosljeđuje trećim stranama, osim na zahtjev ovlaštenih državnih organa.

  Stranice web trgovine na kojima se vrši razmjena povjerljivih podataka zaštićene su uporabom SSL sigurnosnog protokola. SSL zaštitno kodiranje, tehnologija je zaštite podataka koja omogućava sigurnu razmjenu podataka između Vašeg preglednika i stranica Assiste d.o.o..

  Kako bi posjet našim web stranicama bio što kvalitetniji, Assista d.o.o. se koristi cookie datotekama. Cookies su jednostavne tekstualne datoteke koje se pohranjuju lokalno u internetskom pregledniku posjetitelja stranice. Možete isključiti cookies promjenom postavki vašeg web preglednika (browsera) u svakom trenutku.

  Web stranice Assista d.o.o. sadrže linkove na druge web stranice koje nisu u vlasništvu Assiste d.o.o. Takve stranice sadrže vlastite izjave o privatnosti te Assista d.o.o.  ne preuzima odgovornost za sadržaje tuđih stranica.

  Na temelju zakonskih odredbi  imate pravo na informaciju o Vašim osobnim podacima koji su pohranjeni u bazi podataka Assista d.o.o., kao i na ispravak, dopunu i brisanje osobnih podataka. Ispravak, dopunu i brisanje osobnih podataka vršimo na pismeni zahtjev upućen na adresu Assista d.o.o., Službenik za zaštitu osobnih podataka  ili na mail adresu putem Kontakt obrasca na našoj web stranici (vrsta upita: Zaštita osobnih podataka).

 • Izjava o sigurnosti online plaćanja

  Pri plaćanju na našoj web trgovini koristite CorvusPay – napredni sustav za siguran prihvat platnih kartica putem interneta.

  CorvusPay osigurava potpunu tajnost Vaših kartičnih podataka već od trenutka kada ih upišete u CorvusPay platni formular. Platni podaci prosljeđuju se šifrirano od Vašeg web preglednika do banke koja je izdala Vašu karticu. Naša trgovina nikada ne dolazi u kontakt s cjelovitim podacima o Vašoj platnoj kartici. Također, podaci su nedostupni čak i djelatnicima CorvusPay sustava. Izolirana jezgra samostalno prenosi i upravlja osjetljivim podacima, čuvajući ih pri tom potpuno sigurnima.

  Formular za upis platnih podataka osiguran je SSL transportnom šifrom najveće pouzdanosti. Svi skladišteni podaci dodatno su zaštićeni šifriranjem, korištenjem kriptografskog uređaja certificiranog prema FIPS 1402 Level 3 standardu. CorvusPay zadovoljava sve zahtjeve vezane uz sigurnost online plaćanja propisane od strane vodećih kartičnih brandova, odnosno posluje sukladno normi – PCI DSS Level 1 – najviši sigurnosni standard industrije platnih kartica. Pri plaćanju karticama uvrštenim u 3D Secure program Vaša banka uz valjanost same kartice dodatno potvrđuje i Vaš identitet pomoću tokena ili lozinke.

  Corvus Info sve prikupljene informacije smatra bankovnom tajnom i tretira ih u skladu s tim. Informacije se koriste isključivo u svrhe za koje su namijenjene. Vaši osjetljivi podaci u potpunosti su sigurni, a njihova privatnost zajamčena je najmodernijim zaštitnim mehanizmima. Prikupljaju se samo podaci nužni za obavljanje posla sukladno propisanim zahtjevnim procedurama za online plaćanje.

  Sigurnosne kontrole i operativne procedure primijenjene na našu infrastrukturu osiguravaju trenutnu pouzdanost CorvusPay sustava.  Uz to održavanjem stroge kontrole pristupa, redovitim praćenjem sigurnosti i dubinskim provjerama za sprječavanje ranjivosti mreže te planskim provođenjem odredbi o informacijskoj sigurnosti trajno održavaju i unaprjeđuju stupanj sigurnosti sustava zaštitom Vaših kartičnih podataka.

  Hvala što koristite CorvusPay!