Upisivanje sadržaja... Upisivanje sadržaja ovisi o brzini Vašeg interneta!

Brzi kontakt telefon: 021/ 458-800
Košarica - 0kn
Nokti – semafor zdravlja

Tijelo buduće majke u trudnoći prolazi kroz niz promjena. Samo neke od njih su jasno vidljive golim okom. Anatomske i fiziološke promjene u organizmu buduće majke omogućuju plodu, budućem djetetu, nužne uvjete za njegov rast i razvoj. Kvalitetna prehrana tijekom trudnoće važna je kako za majku tako i za njezino buduće dijete. U organizam treba unositi dovoljno tekućine, osobito vode.
Pospanost u početku trudnoće normalna je pojava, nestaje nakon trećeg mjeseca trudnoće, a uzrok su joj hormonske promjene u organizmu. Iskoristite stoga svaku mogućnost koja vam se pruži da se odmorite i naspavate. Iako je pospanost u ranoj trudnoći češća, nije rijetka ni nesanica. Položaj u kojem spavate prilagodite veličini svoga trbuha. U početku je to položaj koji vam i inače najviše odgovara. Kasnije spavajte na lijevome boku jer će vam trbuh onemogućavati spavanje potrbuške, a dugotrajno pak ležanje na leđima, zbog pritiska maternice na donju šuplju venu koja vodi krv iz donjih dijelova tijela prema srcu, može izazvati osjećaj nesvjestice.
Odmor, uravnotežena prehrana, izbjegavanje cigareta i alkohola povoljno utječu na kožu trudnice. Za njegu lica i tijela preporučuju se proizvodi koji ne izazivaju alergije. Savjetuje se mazanje trbuha, bedara i dojki hranjivim kremama, kako bi se sačuvala gipkost kože.
Kreme ne mogu spriječiti nastanak strija, ali one se i ne javljaju samo zbog povećane tjelesne težine nego i zbog smanjene gipkosti kože, što može biti posljedica nasljeđa.
Odjeća u trudnoći treba biti udobna i ne smije stezati. Preporučuje se i nošenje pamučnog donjeg rublja, kako bi izbjegli alergije i gljivične bolesti. Trudnice ne bi trebale nositi rublje izrađeno od sintetičkih materijala, jer su one ionako sklonije gljivičnim infekcijama.
U trudnoći je ravnoteža tijela poremećena, te se trudnice često spotiču i padaju. Stoga ne trčite za tramvajem ili autobusom, pripazite da se ne poskliznete i ne spotaknete hodajući po stepenicama.
Znači poštujte pravilo – ne žurite dok hodate. U trudnoći se ne preporučuje nošenje obuće s visokim potpeticama koja otežava održavanje ravnoteže, ali ni nošenje čizama jer stezanjem listova noge i stopala otječu.

Ako ginekolog nije odredio strogo mirovanje poželjna je tjelovježba. Svakodnevno učinite nekoliko jednostavnih vježbi, to će pospješiti cirkulaciju, održati gipkost tijela,beba te pomoći da se olakšaju mogući bolovi u leđima. Opis vježbi i upute za njihovo pravilno izvođenje mogu se naći u priručnicima o trudnoći, u većini knjižara. Održavaju se i tečajevi pod stručnim vodstvom na kojima ćete naučiti vježbe prilagođene trudnicama i njihovoj gestacijskoj dobi.
Spremate li se na put, pogotovo duži, svakako je nužno nekoliko dana prije obaviti pregled kako bi ginekolog utvrdio da li se trudnici uopće savjetuje putovanje. Putuje li se automobilom, vozač mora polagano voziti i tijekom putovanja svakih dva sata praviti pauze na odmorištima kako bi trudnica mogla malo prošetati. Za vrijeme puta se preporučuje, pogotovo u ljetnim mjesecima, piti dosta tekućine. Najbolji način putovanja u trudnoći, posebno ako je riječ o velikoj udaljenosti, svakako je zrakoplovom. Pred kraj trudnoće (nakon 8. mjeseca) zrakoplovne tvrtke traže pismeno dopuštenje liječnika za takav način prijevoza, kako bi se izbjegla mogućnost porođaja u zrakoplovu. PutovanjeNokti imaju važnu ulogu u prepoznavanju našeg zdravstvenog stanja.

Oni su vanjski pokazatelj našeg unutarnjeg stanja. Naravno, za preciznu i točnu dijagnozu ipak trebamo doktora. Ovaj je članak namijenjen prvenstveno informiranju, pa ga ne koristite u svrhu samodijagnoze.
Osnovna namjena noktiju je zaštita živaca na vrhovima prstiju ruku i nogu od oštećenja ili ozljeda. Nokti su dio kože koji ne sadrži krv, a sastavljeni su od proteina zvanog keratin. Nokte promatramo kroz boju, oblik i teksturu.

Boja noktiju
Zdrava boja noktiju je svijetlo ružičasta. Žuta boja noktiju je mogući znak bolesti disanja ili jetre. Zelenkasta boja noktiju može biti znak infekcije u korijenu nokta ili u organizmu općenito. Bezbojni nokti ukazuju na dijabetes, stres, alergije i jednostavnije bolesti. Plavkasti nokti ili plavkasti korijen nokta upozorava na bolesti pluća (npr. astma). Tamno-plava crta preko nokta može ukazivati na rak kože, a tanke crne crte ukazuju na probleme sa srcem. Crvenkasto-smeđe točkice ukazuju na manjak folne kiseline i vitamina C ili proteina. Bijele crte signaliziraju visoku temperaturu, bolesti jetre ili srca, probleme s bubrezima, nedostatak željeza ili cinka u prehrani. Povremeno, nekoliko bijelih točkica na noktima može uzrokovati alergijska reakcija na proizvod korišten na noktu, kao što je lak za nokte, ojačivač noktiju, ili uklanjivač laka za nokte.

Oblik noktiju:
Oblik nokta varira, a također oblik nasljeđujemo noktiju od roditelja.
Moguće probleme s disanjem ili sa srcem prikazat će uvijanje noktiju prema jagodici prsta. Nokti uzdignu pri korijenu također mogu biti uzrokovani problemom s disanjem. Kvadratni, široki nokti govore o poremećaju hormona u organizmu. Nedostatak vitamina B12 uzrokuje ravne, tanke nokte.

Tekstura noktiju:
Tekstura noktiju nam također može ukazati na neke vrlo važne promjene u našem zdravlju. Na primjer, okomiti valovi na površini nokta pokazuju manjak željeza, slabu absorpciju vitamina i nutrijenata. Izbočenja na noktu pokazuju znakove artritisa ili razvijanja artritisa. Vodoravni valovi na površini nokta ukazuju na fizički ili psihički stres.

Zaključimo kako prehrana ima važnu ulogu u održavanju zdravlja pojedinca. Nokti su sačinjeni od proteina, zato nas upozoravaju promjenom svog izgleda. Promjene shvatite ozbiljno i posjetite svog liječnika.om je udobno, trudnica tijekom puta može prošetati.
Sa sobom na put obavezno treba ponijeti svu dokumentaciju o trudnoći (trudničku knjižicu ili drugi dokument iz kojeg je vidljiv dosadašnji tijek trudnoće), kao i dokument u kojem je navedena krvna grupa i Rh-faktor.
Tijekom odmora na moru, u ljetnim mjesecima, preporučuje se boravak u hladovini. I tada se treba zaštiti kremama sa zaštitnim faktorom (koje se kupuju u ljekarnama), te imati sunčane naočale i kakvo pokrivalo za glavu. Ako ginekolog nije drugačije odredio, plivanje se preporučuje kao dobra vježba za trudnicu, kao i šetnje, pogotovo predvečer kad popusti vrućina.
Ako se pojave bilo kakve smetnje tijekom boravka na odmoru (povišena temperatura, kontrakcije, krvarenja) obavezan je pregled kod najbližeg ginekologa.
O svemu što vas zanima, a povezano je s vašom trudnoćom, razgovarajte s ginekologom kod kojeg se redovito kontrolirate.

happy wheels

Komentari nisu dozvoljeni.

happy wheels 2
Verzija za mobitel: Uključeno
 • UVJETI PRODAJE
  Ovi uvjeti prodaje definiraju postupak naručivanja, plaćanja, isporuke i povrata odnosno reklamacije robe ponuđene na našim internet stranicama. Isporučitelj (Prodavatelj) proizvoda ponuđenih u web dućanu Apollonia&Assista (u daljnjem tekstu «robe») je Assista d.o.o., Velebitska 110, 21000 Split, a Kupac robe je posjetitelj internet kataloga koji odabere barem jedan proizvod, popuni elektronski formular narudžbe i pošalje ga Prodavatelju

  NARUČIVANJE
  Roba se naručuje elektronskim obrascem i telefonskim putem. Kupac mora ispuniti Profil s osnovnim podacima za naplatu i dostavu željenih proizvoda te će elektronskom poštom biti obaviješten o izvršenoj narudžbi.
  Po odabiru proizvoda možete kliknuti na njegove detalje i saznate sve o njemu te ga bolje pogledati, a želite li ga kupiti, samo kliknete na košaricu i on će se odmah naći u njoj. U košarici možete birati količine, kao i odustati od kupnje. U svakom trenutku vaša vam je košarica vidljiva i dostupna te možete mirno nastaviti pregledavati naš izlog. Po završetku shoppinga, vratite se na košaricu i odaberite završi narudžbu. Obavijest o uspješno izvršenoj kupnji stiže vam na e-mail adresu.

  PLAĆANJE
  Plaćanje kreditnim karticama
  American Express, Visa, MasterCard, Diners i Maestro
  American Express i Diners karticama može se ostvariti plaćanje na rate, koje odabirete prilikom naplate.
  Za sigurnost plaćanja i Vaših podataka brine se Corvus Processing Systems. Plaćanje i autorizacija kreditnim karticama odvija se online u stvarnom vremenu. Posebnim sigurnosnim protokolima sustava zaštićeni su svi podaci svih sudionika u procesu kupnje preko interneta.

  POŠTARINA I OTPREMA
  Dostavu svih paketa web dućan šalje brzo i sigurno Express dostavom.
  Dostava vašeg paketa stiže u roku od 3 do 5 radnih dana, bilo gdje u Hrvatskoj, osim na otocima. Isporuka na otoke obavlja se jednom tjedno.
  Dostava se naplaćuje.
  Prilikom preuzimanja robe dužni ste provjeriti eventualna oštećenja i odmah ih reklamirati kurirskom djelatniku koji je robu dostavio, odnosno odbiti preuzeti pošiljku na kojoj su vidljiva vanjska oštećenja.
  Roba je osigurana od gubitka u dostavi, a ako ni nakon 7 dana od predaje narudžbe ne dobijete nikakvu obavijest ili isporuku vašeg paketa, dužni ste nas obavijestiti što prije, kako bismo mogli poduzeti radnje da se vaša pošiljka nađe ili vam se pošalje zamjenska. Ukoliko ne preuzmete pošiljku u roku od 7 dana, pošiljka se vraća Prodavatelju.

  POVRAT / REKLAMACIJE
  Kupac ima pravo na povrat robe u sljedećim slučajevima:
  – isporuka robe koja nije naručena
  – isporuka robe koja ima grešku ili oštećenja koja nisu nastala u transportu
  Assista d.o.o. će odobriti povrat robe nakon prijema opravdane reklamacije telefonski ili pismeno, koje zaprimi 15 dana od primitka robe, s instrukcijama za povrat robe. Reklamirana roba do potpunog plaćanja ostaje vaše vlasništvo.

 • Izjava o privatnosti

  Assista d.o.o. prepoznaje važnost zaštite osobnih podataka te čuva privatnost posjetitelja svojih stranica.
  Sve informacije koje posjetitelj pošalje ili su automatski zabilježene koriste se isključivo u skladu s ovom izjavom odnosno Zakonom o zaštiti osobnih podataka i Zakonom o elektroničkim komunikacijama.

  Osobne podatke koje ste dobrovoljno unijeli (ime i prezime, adresa elektroničke pošte, kontakt broj telefona) u okviru naše internet stranice prikupljamo i obrađujemo isključivo u svrhu u koju su nam podaci dostavljeni. Primjerice za prodaju vozne karte, odgovora na postavljene upite, pružanje dodatnih informacija i ponuda. Vaše osobne podatke Assista d.o.o. koristi isključivo za vlastite potrebe te ih ne prosljeđuje trećim stranama, osim na zahtjev ovlaštenih državnih organa.

  Stranice web trgovine na kojima se vrši razmjena povjerljivih podataka zaštićene su uporabom SSL sigurnosnog protokola. SSL zaštitno kodiranje, tehnologija je zaštite podataka koja omogućava sigurnu razmjenu podataka između Vašeg preglednika i stranica Assiste d.o.o..

  Kako bi posjet našim web stranicama bio što kvalitetniji, Assista d.o.o. se koristi cookie datotekama. Cookies su jednostavne tekstualne datoteke koje se pohranjuju lokalno u internetskom pregledniku posjetitelja stranice. Možete isključiti cookies promjenom postavki vašeg web preglednika (browsera) u svakom trenutku.

  Web stranice Assista d.o.o. sadrže linkove na druge web stranice koje nisu u vlasništvu Assiste d.o.o. Takve stranice sadrže vlastite izjave o privatnosti te Assista d.o.o.  ne preuzima odgovornost za sadržaje tuđih stranica.

  Na temelju zakonskih odredbi  imate pravo na informaciju o Vašim osobnim podacima koji su pohranjeni u bazi podataka Assista d.o.o., kao i na ispravak, dopunu i brisanje osobnih podataka. Ispravak, dopunu i brisanje osobnih podataka vršimo na pismeni zahtjev upućen na adresu Assista d.o.o., Službenik za zaštitu osobnih podataka  ili na mail adresu putem Kontakt obrasca na našoj web stranici (vrsta upita: Zaštita osobnih podataka).

 • Izjava o sigurnosti online plaćanja

  Pri plaćanju na našoj web trgovini koristite CorvusPay – napredni sustav za siguran prihvat platnih kartica putem interneta.

  CorvusPay osigurava potpunu tajnost Vaših kartičnih podataka već od trenutka kada ih upišete u CorvusPay platni formular. Platni podaci prosljeđuju se šifrirano od Vašeg web preglednika do banke koja je izdala Vašu karticu. Naša trgovina nikada ne dolazi u kontakt s cjelovitim podacima o Vašoj platnoj kartici. Također, podaci su nedostupni čak i djelatnicima CorvusPay sustava. Izolirana jezgra samostalno prenosi i upravlja osjetljivim podacima, čuvajući ih pri tom potpuno sigurnima.

  Formular za upis platnih podataka osiguran je SSL transportnom šifrom najveće pouzdanosti. Svi skladišteni podaci dodatno su zaštićeni šifriranjem, korištenjem kriptografskog uređaja certificiranog prema FIPS 1402 Level 3 standardu. CorvusPay zadovoljava sve zahtjeve vezane uz sigurnost online plaćanja propisane od strane vodećih kartičnih brandova, odnosno posluje sukladno normi – PCI DSS Level 1 – najviši sigurnosni standard industrije platnih kartica. Pri plaćanju karticama uvrštenim u 3D Secure program Vaša banka uz valjanost same kartice dodatno potvrđuje i Vaš identitet pomoću tokena ili lozinke.

  Corvus Info sve prikupljene informacije smatra bankovnom tajnom i tretira ih u skladu s tim. Informacije se koriste isključivo u svrhe za koje su namijenjene. Vaši osjetljivi podaci u potpunosti su sigurni, a njihova privatnost zajamčena je najmodernijim zaštitnim mehanizmima. Prikupljaju se samo podaci nužni za obavljanje posla sukladno propisanim zahtjevnim procedurama za online plaćanje.

  Sigurnosne kontrole i operativne procedure primijenjene na našu infrastrukturu osiguravaju trenutnu pouzdanost CorvusPay sustava.  Uz to održavanjem stroge kontrole pristupa, redovitim praćenjem sigurnosti i dubinskim provjerama za sprječavanje ranjivosti mreže te planskim provođenjem odredbi o informacijskoj sigurnosti trajno održavaju i unaprjeđuju stupanj sigurnosti sustava zaštitom Vaših kartičnih podataka.

  Hvala što koristite CorvusPay!